Werken met de Teamrollen van Belbin in uw team Werken met Teamrollen
Benut verschillen in teams

Mensen in Bedrijf logo teamontwikkeling


Home  Contact  Sitemap

 

Belbin Teamrol Management

De 9 Teamrollen

Succesvolle Teams Samenstellen

Zij gingen u voor…

 

 

Mensen in Bedrijf wordt ingehuurd door:

Mensen in Bedrijf werk voor teams

U bent hier: Home > Werken met Teamrollen > Belbin Teamrol Management

Belbin Teamrol Management

Het teamrolmodel van Belbin biedt een praktische manier om de effectiviteit van teams te vergroten. Het brengt de verschillende talenten in uw team in kaart, biedt een taal om de verschillende kwaliteiten van teamleden onder woorden te brengen en legt te ontwikkelen plekken in teams haarscherp bloot.

Het model is gebaseerd op de kenmerkende manier waarop teamleden hun persoonlijke eigenschappen inzetten. Belbin identificeerde negen van zogenaamde talenten (de teamrollen), die elk zijn opgebouwd uit een aantal samenhangende eigenschappen en talenten.

Teamrollen – Wat kun je ermee?

Drie niveaus van ontwikkeling van samenwerking en prestatie

Teamrollen geven inzicht in persoonlijkheid van mensen. De teamrollen vertalen deze persoonlijkheid naar behoeftes en talenten in samenwerking.

Met teamrollen kun je samenwerking en productiviteit verbeteren op individueel niveau, op teamniveau en op organisatieniveau:

 • Individueel niveau: Persoonlijke effectiviteit
  Teamrollen geven inzicht in je persoonlijkheid en je persoonlijke talenten in je werk en in samenwerking. Bewustzijn van je teamrollen helpt je om je talenten bewust in te zetten. Je wordt zo effectiever in je werk én ontwikkelt invloed op samenwerken doordat je leert aansluiten bij de behoefte van anderen.
  Met teamrollen ontwikkel je je persoonlijkheid, je talenten en je invloed in samenwerking.
 • Teamniveau: Teamontwikkeling en Teamcasting
  De teamrollen bepalen voor 90% de manier van samenwerken, de dynamiek, de valkuilen en dus het succes van een team. Het effect van de aanwezige (en afwezige) teamrollen komt haarscherp naar voren in een teamprofiel. Met deze kennis kun je steeds terugkerende valkuilen gaan afdekken en succesfactoren gaan versterken.
  Een teamprofiel geeft antwoord op de vraag: “Wat moeten wij gaan ontwikkelen om effectiever, met meer plezier én synergie samen te werken.”
 • Organisatieniveau: Strategie effectief maken
  Vaak is de verdeling van teamrollen in organisaties scheef verdeeld. Dit heeft een fundamentele invloed op de strategie die de organisatie kán uitvoeren. Zonder de creativiteit van de Plant is het bijvoorbeeld moeilijk innoveren; zonder de daadkracht van Vormers op de juiste plek zal geen momentum ontstaan.
  Effectieve implementatie van strategie is afgestemd op de teamrolpopulatie; teamrol-casting is een krachtige tool bij implementatie van strategie.

 

Teamrol Management in de praktijk

Het teamrolmodel van Belbin omvat een set gereedschappen en technieken die teams en organisaties helpen beter samen te werken en beter te presteren:

Analyse methode

Teams werken niet altijd effectief samen. Vaak komt dat doordat bepaalde talenten in het team niet aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een team is heel goed in het bedenken van innovatieve ideeën, maar komt maar niet tot concrete uitwerkingen.
 • Projecten worden met enthousiasme opgestart maar steeds niet afgemaakt.
 • Vergaderingen blijven frustrerend doordat er geen structuur in zit.

Teamrol management biedt een analyse methode om niet handige patronen in teams te doorbreken.

Meer informatie over disfunctionele patronen in uw team

 

Teamrol in kaart brengen

Belbin biedt een aantal testmethoden om teamrollen in kaart te brengen. Deze tests brengen inzicht in ieders persoonlijke talenten en bijbehorende valkuilen. De testmethodes worden ingezet bij trainingen, workshops en werving & selectie.

Meer informatie over de teamrol testen

 

Trainingen & Workshops

In de verschillende trainingen en workshops worden de teamrollen in het team in kaart gebracht. Met een kort theoretisch kader, leuke werkvormen en oefeningen die snel inzicht geven in de dynamiek van de diversiteit in het team krijgt u antwoord op:

 • Welke teamrollen zijn er in mijn team?
 • Hoe benutten wij als team de kwaliteiten van de teamrollen?
 • Hoe minimaliseren wij onze zwakke punten?

Meer informatie over trainingen en workshops

 

Werving & selectie voor teams

Teamleden rekruteren vaak collega’s die erg op hen lijken en binnen hun referentiekader passen. Commerciële teams vallen en masse voor de extraverte, goedgebekte acquisiteur en voor de rustige, analytische cijferaar als accountant. Maar in teams, anders dan bij vriendschappen of relaties, is een klik tussen teamleden geen voorspelling van een goede samenwerking op langere termijn. Van belang is wat het team nodig heeft aan kwaliteiten om de gestelde doelen gemakkelijker te halen.

Werving en selectie biedt kansen aan het team om dat wat ze missen, maar wel nodig is om het doel te halen, binnen te halen.

Meer informatie over werving & selectie voor teams

 

Werving & selectie voor organisaties

Steeds meer organisaties nemen sollicitanten een teamroltest af. Om de match tussen de persoonlijkheid (talenten) en de functie in kaart te brengen. Een projectmanager heeft bijvoorbeeld andere talenten nodig dan een controller:

 • Projectmanagers moeten goed kunnen organiseren en contacten onderhouden. Zij werken effectief als zij teamrollen bedrijfsman en brononderzoeker zich hebben.
 • Een controller daarentegen is juist meer gebaad bij de scherpe analytische geest en het gevoel voor details van de monitor en zorgdrager.

Zowel de kandidaat als de organisatie zijn gebaad bij een goede match. Doen waar je goed in bent leidt tot meer arbeidsplezier, een hogere productiviteit en verlaagt de kans op burnout.

Meer informatie over werving & selectie voor organisaties

 

Tagcloud werkenmetteamrollen.nl

Teamrol management Talent benutten Teamrol trainingen Werving & Selectie Belbin Materclass Teamprofielen Uitleg teamrollen Teams samenstellen Teamrol Testen Big Five Leve het Verschil! Online Teamscan Gratis Teamrollentest Succesverhalen Boeken Mensen in Bedrijf Outdoor teamrol training Teamontwikkeling Meredith Belbin

 

Leve het Verschil!

Hét boek voor het werken met de teamrollen van Belbin.

Succes Stories

Welke organisaties gingen u voor?

Online Teamrol vragenlijst

Welke Teamrollen heeft u? In 5 minuten weet u het antwoord

Online Teamscan

Hoe effectief is uw team? In 5 minuten weet u het antwoord

 

Samen Succesvol     

 

Over Werkenmetteamrollen.nl

Initiatief van Mensen in Bedrijf
Onze klanten
Reacties van deelnemers

© 2014 Mensen in Bedrijf

Gerelateerde sites

Menseninbedrijf.nl
Werkenmetteamrollen.nl
Teambuilding4u.nl
Teamsvandetoekomst.nl
Teamontwikkeling.net

Informatie

Neem contact met mij op
Downloads

Mensen in Bedrijf on LinkedIn