Werken met de Teamrollen van Belbin in uw team Werken met Teamrollen
Benut verschillen in teams

Mensen in Bedrijf logo teamontwikkeling


Home  Contact  Sitemap

 

Achtergrond Teamrol Management

Whitepaper

De Teamrol Testen

Talent Ontwikkeling

De Big Five

Publicaties

 

 

Mensen in Bedrijf wordt ingehuurd door:

Mensen in Bedrijf werk voor teams

U bent hier: Home > Expert Center > Hoera, een Conflict!

Hoera, een Conflict!

Waarom teams conflicten nodig hebben
Margreeth Kloppenburg & Jaco van der Schoor

Hoera, een Conflict! is het eerste boek van Trainingsbureau Mensen in Bedrijf.

123 pagina's | Academic Service | maart 2008

Het samenwerken van mensen in een team gaat niet vanzelf en vraagt de nodige kennis en kunde van de teammanager. Waar veel mensen conflicten bij voorkeur vermijden, benadrukken de auteurs het belang van conflicten voor het welslagen van het team: zonder conflicten ontstaat geen (h)echt team. In deze gemakkelijk leesbare tekst behandelen de auteurs eerst de fasen en crises in teamontwikkeling, dan het omgaan met conflicten in elke fase en het benutten van die conflicten. Tenslotte is er aandacht voor het escaleren van conflicten en het ingrijpen via interventies. Een nuchtere, goed toepasbare tekst over het omgaan met conflicten, waardevol voor teamleden, managers en andere leidinggevenden.

Bekijk dit boek bij Managementboek.nl

Bekijk dit boek bij Bol.com

Bel ons direct (nummer 030 6915248) of vul onderstaand formulier in

Aan

Info@menseninbedrijf.nl

Van

(Uw email adres)

Uw naam

Telefoon

Betreft

Vraag/bericht

 

Meer informatie over het benutten van conflicten in teams

Uitgebreide beschrijving

Waar wordt samengewerkt, ontstaan conflicten. En dat is goed, want conflicten kunnen cruciaal zijn in de ontwikkeling van een team. Echt samenwerken lukt namelijk alleen wanneer teams hun conflicten op de juiste manier weten te hanteren. Dan pas kan een groep mensen zich ontwikkelen tot een (h)echt team en beduidend betere resultaten boeken.
Dit stelt wel de nodige eisen aan u als leidinggevende. De wijze waarop u omgaat met de conflicten in uw team, bepaalt of uw team het maximale kan bereiken.

Hoera, een conflict! laat u op een andere manier naar de conflicten in uw team kijken. Het leert u conflicten zo te sturen dat ze uw team juist verder helpen in plaats van frustreren. U krijgt antwoord op vragen als:

  • Welke ontwikkelingen maken teams door?
  • Welke rol spelen conflicten daarin en hoe herkent u ze?
  • Hoe plukt u de vruchten van teamconflicten?
  • Hoe escaleert een conflict en wat kunt u eraan doen?
  • Hoe voorkomt u dat conflicten escaleren?
  • Wanneer schakelt u derden in bij conflicten en waar moet u dan op letten?

Dit boek is geschreven voor iedereen die dagelijks leidinggeeft aan teams – van manager tot bondscoach.

Recensie(s) NBD|Biblion recensie

Wanneer een groep mensen moet samenwerken en daarbij sprake is van onderlinge afhankelijkheid, kan zo'n groep als team worden aangeduid. Het samenwerken van mensen in een team gaat niet vanzelf en vraagt de nodige kennis en kunde van de teammanager. Waar veel mensen conflicten bij voorkeur vermijden, benadrukken de auteurs - beiden ervaren in het begeleiden van teams - het belang van conflicten voor het welslagen van het team: zonder conflicten ontstaat geen (h)echt team. In deze gemakkelijk leesbare tekst behandelen de auteurs eerst de fasen en crises in teamontwikkeling, dan het omgaan met conflicten in elke fase en het benutten van die conflicten. Tenslotte is er aandacht voor het escaleren van conflicten en het ingrijpen via interventies. Een nuchtere, goed toepasbare tekst over het omgaan met conflicten, waardevol voor teamleden, managers en andere leidinggevenden.

(NBD|Biblion recensie, C.M. Manni)

Recensie Arts & Auto

Recentie Hoera een Conflict! in Arts & Auto
Download PDF (3MB)

Ontwikkeling in fasen

De samenwerking in een team balanceert vaak op een dun koord. Als u in de smiezen heeft welke onderhuidse steken uw teamleden uitdelen, kunt u een boel ellende voorkomen. Hoera, een conflict! is hiervoor de perfecte handleiding.

De manier waarop een team zich ontwikkelt, lijkt op de levensloop van de mens; startfase, strijdfase, samenfase en slotfase. In elke fase ligt een conflict op de loer. Teamleden vinden deze conflicten vaak eng. Door niet langer partij te kiezen in welles-nietesspelletjes, maar te reflecteren op wat u ziet gebeuren, smoort u wrijving in de kiem.

Hoera, een conflict! is een aanrader. Het beschrijft nauwgezet de karakters van elk van de vier teamfasen. Nuttig, want u herkent meteen de fase waarin uw eigen team zich bevindt. Neem nu startende teams. Bij gebrek aan zekerheid tasten alle teamleden in deze fase af en springt niemand uit de band. Maar schijn bedriegt, achter deze uiterlijke vredigheid verkennen de teamleden voorzichtig hun potentiële vrienden en vijanden.

Als de teamleden eenmaal aan elkaar gewend zijn, ontbrandt de strijdfase. Gordels om, want nu gaat het hard tegen hard en strijden ze om de macht. Het uiterlijk vertoon waarmee de macht wordt opgeëist ('de jongste notuleert!'), is een code om dominante verhoudingen te verpakken ('de jongste moet zich eerst maar eens bewijzen!').

De uitkomst van de strijdfase bepaalt het succes van het team: verzandt u in een verbeten strijd of prevaleert het gemeenschappelijk belang? Hier ligt voor een manager een cruciale taak. Hij moet veiligheid bieden door onderliggende emoties te herkennen, benoemen en terug te geven.

Overwint het team de strijdfase, dan vloeit deze over in de samenfase. Hier respecteren teamleden elkaars kwaliteiten en werken zij goed samen. Toch betekent dit niet dat de manager nu achterover kan leunen. Ditmaal dreigt het gevaar dat het team, door de positieve flow waarin het zich bevindt, zich isoleert van de buitenwereld.

Helaas gaat de samenfase geleidelijk over in de slotfase. Nu richt het team zich niet langer op het gemeenschappelijke maar op het eigenbelang, vaak doordat een project eindigt. Let op: in deze fase ligt verslapping op de loer. Hoewel lastig moet het team durven de tanden op elkaar te zetten.

Hoera, een conflict! maakt u bewust van drie dingen:

  1. teams ontwikkelen zich in vier fasen;
  2. conflicten horen erbij en zijn niet per definitie negatief;
  3. conflicten worden hanteerbaar door en groupe, en zonder oordeel, te benoemen wat er gebeurt.

Juist bij zorgprofessionals. voor wie samenwerken steeds belangrijker wordt, mag dit boek niet ontbreken in de collectie.

[Roel Notten]

 

Tagcloud werkenmetteamrollen.nl

Teamrol management Talent benutten Teamrol trainingen Werving & Selectie Belbin Materclass Teamprofielen Uitleg teamrollen Teams samenstellen Teamrol Testen Big Five Leve het Verschil! Online Teamscan Gratis Teamrollentest Succesverhalen Boeken Mensen in Bedrijf Outdoor teamrol training Teamontwikkeling Meredith Belbin

Leve het Verschil!

Hét boek voor het werken met de teamrollen van Belbin.

Succes Stories

Welke organisaties gingen u voor?

Online Teamrol vragenlijst

Welke Teamrollen heeft u? In 5 minuten weet u het antwoord

Online Teamscan

Hoe effectief is uw team? In 5 minuten weet u het antwoord

 

Samen Succesvol     

 

Over Werkenmetteamrollen.nl

Initiatief van Mensen in Bedrijf
Onze klanten
Reacties van deelnemers

© 2014 Mensen in Bedrijf

Gerelateerde sites

Menseninbedrijf.nl
Werkenmetteamrollen.nl
Teambuilding4u.nl
Teamsvandetoekomst.nl
Teamontwikkeling.net

Informatie

Neem contact met mij op
Downloads

Mensen in Bedrijf on LinkedIn